Умуват за концесията на жп гара Пловдив

Искат да бутнат сгради, за да изградят модерна автогара в града

Умуват за концесията на жп гара Пловдив | StandartNews.com

Пловдив. Договорът за концесия на Централна жп гара Пловдив може да бъде преразгледан "ако е необходимо". Това заяви министърът на транспорта Данаил Папазов в парламента в отговор на въпрос на депутата от "Коалиция за България" Петър Мутафчиев. Повод за въпроса е информация, че концесионерът на гарата иска да събаря сгради, публична държавна собственост, в една от които се помещава Транспортна полиция.

Сградите са в трагично състояние и ако не ги съборят, те сами ще паднат, коментираха железничари. На освободения терен концесионерът иска да издигне огромен комплекс, част от който ще бъде нова модерна автогара за международни превози, казаха източници на "Стандарт".

Припомняме, че на последното си заседание на 6 март, кабинетът "Борисов" определи за концесионер консорциума ДЗЗД "Железопътна гара - Пловдив". В него влизат две компании - автобусната "Карат-С" на Миролюб Столарски и строителната "Биад-С" на Светослав Глосов.

Установени са слабости още при изготвянето на анализите за концесионната процедура, заяви вчера министър Папазов. И добави, че на 3 юни 2013 г. е постъпило писмо, с което концесионерът информира, че ще събаря сграда, собственост на НКЖИ. Според договора обаче това може да стане не с уведомяване, а с писмено съгласие на министерството, каквото не е давано, подчерта Папазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай