Укротиха "Голяма река" с 1 млн. лв.

Укротиха "Голяма река" с 1 млн. лв. | StandartNews.com

Велико Търново. Хората в Стражица и село Горски Сеновец ще спят спокойно без заплаха да бъдат залети от близката река, след като общината приключи проектът по укрепване на речните брегове и дъно на р. Голяма река. От 7 ноември и двата обекта имат Акт 16, с който се въвеждат в експлоатация, съобщи кметът на Стражица инж. Детелина Борисова. Проектът бе с продължителност 22 месеца и се финансира по ОП „Регионално развитие". Той е на стойност малко над 1 млн. лв., като общинското съфинансиране възлиза на 52 496 лева. Със средствата освен строително-ремонтните дейности, бяха осъществени още проектантските дейности, строителният надзор и управлението на проекта.

С 810 000 лева 654 м от бреговете на минаващата през централната част на Стражица река бяха укрепени със стоманено-бетонна облицовка. Изпълнителите на обекта първо са изчистили дебел слой тиня, преди да се насипе трошен камък и след това да се положи облицовката, каза инж. Станислав Статев, ръководител на проекта. Неколкократните източвания на яз. "Ястребино", който се влива в Голяма река, също са създали допълнителни затруднения, тъй като са отнасяли диги и кофраж, но строителите в крайна сметка завършват обекта окончателно на 10 септември в срок.

Укрепването на бреговете и дъното на дерето в с. Горски Сеновец струва 177 436 лева с ДДС. Строително-ремонтните дейности са обхванали 512 критични метра от дерето, в което се изпускат преливниците на три микроязовира и една чешма. Двата моста над дерето също са ремонтирани.

През 2010 г. язовир „Ташлъ дере" край Горски Сеновец преля в резултат на обилни валежи и селото бе под заплаха от наводнение. Изпускането на яз. „Ястребино" също често довежда до по-високи води в Голяма река и това създава риск за града, обясни инж. Борисова. Последното по-сериозно преливане на реката извън коритото беше през 2005 г., когато се наводниха избени помещения и водата достигна и до градския парк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай