Укрепват спешно срутването в гробницата на Севт III

Укрепват спешно срутването в гробницата на Севт III | StandartNews.com

Експерти от Министерството на културата огледаха през уикенда срутването в гробницата на Севт III и са категорични, че укрепването на свличащата се земна маса от самата тракийска могила Голяма Косматка трябва да стане възможно най-скоро. „Средствата за аварийно-възстановителните работи ще бъдат от европейски фонд "Солидарност", от който се финансират подобни спешни ремонти", поясни ръководителят на екипа Димитрийка Добрева-Ангелова, шеф на инспектората за опазване на културното наследство в министерството.

Според нея за разлика от пропадането в Старосел тук свличането е извън гробницата, в самата надгробна могила и по-лесно може да се укрепи. Междувременно от община Казанлък информираха, че още при констатиране на свличенето на земна маса в коридора на гробницата в края на февурари тук е бил проектантът на защитната постройка.

Защитното съоръжение във вътрешността на могилата е проектирано от проф. д-р арх. Жеко Тилев. След огледа арх. Тилев е поел анагижемната да избработи спешно конструктивно становище с детайли за укрепване на съществуващата конструкция, както и проект за технологията на самото изпълнение.

От общината не се ангажират с конкретни срокове за укрепване на гробницата и отварянето и за посетители, но се надяват това да стане за активния туристически сезон. Гробницата на Севт III е най-атрактивния и най-посещаван обект в Долината на тракийските царе. По данни на историческия музей „Искра" тук ежегодно идват над 30 хиляди туристи, повечето от чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай