Тютюнопроизводители заплашиха да запалят балите

Тютюнопроизводители заплашиха да запалят балите | StandartNews.com

Хасково. Производители на ориенталски тютюн от Хасковски регион заплашиха, че ще драснат клечката на складовете с балите, ако изкупната кампания не тръгне веднага.

Според тях фирмите-прекупвачи са направили картел, за да задържат продукцията, за да я изкупят после с по-лошо качество и на по-ниска цена.

На среща с хората в с. Книжовник, където производителите от областта се събраха, пристигна и зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите" НАТ 2010" Асен Кючюков.

По думите таз годишната реколта от ориенталски тютюн е по-добра като качество то предходната година и производителите чакат съответно по-висока изкупна цена. Миналата година средната изкупна цена на 4-те сортови групи: Басма, Кабакулак, Вирджиния и Бърлей, е била 6.50-7 лв.за кг., а по това време на годината кампанията по изкупуването е била в разгара си.

Недоволството на тютюнопроизводителите е, че според обявеното от прекупвачите, тазгодишната изкупна кампания ще започне след Нова година. Проблемът идва от там, че заради забавянето с всеки изминал ден, качеството на произведения тютюн пада драстично. За да стигне до прогнозната средна цена при изкупуването му от около 6 лв.

„Стоката ми е прибрана, изсушена и чака. Сега екстра качеството обаче пада всяка минута. Падне ли ми тютюна под 7 лв. направо му драсвам клечката, но няма да го дам!", категоричен е Живко Желев от свиленградското село Мустраг. Той стопанисва 120 декара тютюн, от които е прибрал вече 25 тона от сорта „Крумовград 78". Разходите му за декар са около 5,50 лв. на кг., като прибави 20 лв. надницата за брането, 1,50 лв. за низа от около 600-800 гр., и още толкова за брой кашониране, сметката му не излиза.

Пенсионираният полицай има и заем от 92 000 лв., в който е ипотекирал къщата си, за да разшири производството.
„ Изплащам кредита с мъки. Нямам приходи, а в банката сметката ми цъка всеки месец. Цял живот гледаме тютюн в нашето село. От малки сме подхванали този къртовски труд. Сега не извиват ръцете да даваме стоката си на безценица", оплаква се Живко Желев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай