Тютюневият склад готвен за сити център

Тютюневият склад готвен за сити център | StandartNews.com

Мястото на тютюневия склад в Пловдив е било готвено за сити център. Това съобщи "Марица" и уточни, че фирмата „Одрин 8" ЕООД, кръстена на адреса на парцела, смятала да прави „Сити тауър".

Плановете били на мястото на сегашните руини да бъде издигната сграда с подземен гараж, огромен супермаркет на подземното ниво, търговски и офис площи, хотелска и жилищна част.

От годишния финансов отчет за 2014 година става ясно, че "Одрин 8" има инвестиционен проект за строежа на центъра, приет през март миналата година. Едноличен собственик на капитала на „Одрин 8" е „Пи джей трейд" АД. А преди това перлата в Тютюневия град е била в активите на Красимир Гергов. Именно той е регистрирал „Одрин 8", за да придобие имота, а след четири месеца я препродал на „Пи джей трейд",  пише още пловдивското издание. 

Стандарт Нюз припомня, че жива верига от недоволни граждани се опита да осуети събарянето на емблематичната сграда в града под тепетата. Днес от министерството на културата съобщиха, че тютюневият склад ще бъде възстановен в оригиналния му вид.

"Министър Рашидов разпореди днес да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижима културна ценност - тютюневия склад на ул. „Одрин" № 8 в Пловдив. Лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство (ЗКН)", пишат от министерството.

Министерството на културата ще упражни всички дадени му по закон правомощия за отстраняване на последствията от посегателството върху културното наследство, категорични са от екипа на Вежди Рашидов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай