Тютюнджии протестират срещу ниските цени

Тютюнджии протестират срещу ниските цени | StandartNews.com

Половината стопани в паника заради липса на договори

Тютюнопроизводители от Неврокопския край негодуват от ниските изкупни цени на продукцията. Самата кампания по прибирането на реколтата от фирмите върви мудно. Стопаните се жалват, че с всеки изминал ден качеството на тютюна пада. Настояват държавата да се намеси и да регламентира този процес. Искат гаранция за своите прва и да получават достойно заплащане на къртовския си труд. „Да има пазари за реколтата ни, да има минимални цени, а не да ни купуват тютюна за по 4-5 лева за килограм. Не може един и същи тютюн в Гърция да се плаща 4,50 -5,00 евро за килограм, а у нас да е два пъти по-евтин – 4-5 лева за килограм. Тази разлика в цените отива във фирмите", жалват се тютюнджии. Те уверяват, че тютюнът тази година е много по-качествен от миналата година. Очаквали средна цена от близо 6 лева за килограм, но пак им искат реколтата на миналогодишните цени.

Кметът на сатовчанското село Вълкосел Сюлейман Арунов призна, че хората са готови да излязат на бунт. Други заплашват да запалят „зеленото злато", но да не го дадат на безценица на фирмите. Трети се заричат повече да не превиват гръб на нивите, тъй като им изкупуват реколтата за жълти стотинки. „До Нова година само една гръцка фирма купуваше тютюн. Днес се появиха представители на още две дружества. Проблемът е, че са изкупени не повече от 10% от продукцията, коята само в нашето село е над 500 тона", заяви кметският управник.

Друг голям проблем е, че повече от половината стопани нямат нямат сключени договори с фирмите изкупвачи за новата реколта. Те нямат никакви гаранции, че тютюнът им ще бъде изкупен. „Положението е повече от тревожно и засяга хиляди тютюнопроизводители в общините Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев. Искахме среща с търговцие преди Нова година, но не дойдоха. Надявам се, че тази седмица все пак ще разговаряме по темата и ще има яснота за съдбата на хората, които са без договори", каза още Сюлейман Арунов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай