Тютюнджии плашат с блокада на границата

Блокадата на Кулата-Промахон

Тютюнджии плашат с блокада на границата | StandartNews.com

Стотици тютюнджии от Неврокопския край са готови да последват примера на гръцките фермери и да блокират движението през ГКПП – Илинден – Ексохи. За това предупреди председателят на Сдружение „Басма" Иван Сабахлъков от град Хаджидимово.

„Всички сме в стачна готовност. Ще покажем на правителството, че сме живи и можем да се борим за правата си. Първо обаче ни предстои среща със земеделския министър Десислава Танева в петък в 12,00 часа. Резултатите от разговора ще определят по-нататъшните ни действия", заяви Сабахлъков. Той сподели, че повече от половината тютюнопроизводители в Неврокопския край нямат сключени договори с фирмите, които изкупуват реколтата им. Те нямат никакви гаранции, че тютюнът им ще бъде взет от представителите на търговските дружества. Положението е повече от тревожно и засяга хиляди тютюнопроизводители в общините Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев.

Представители на фирмите са категорични, че няма да вземат и едно листо, за което нямат сключен договор. Между 300 и 400 тона „зелено злато" ще остане неизкупено. Гръцка фирма пък взела тютюна на стопаните, но „забравила" да плати. „Ще настояваме пред министър Танева за промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които да гарантират правата ни – начало и край на изкупната кампания, минимална изкупна цена, срок на плащане. Не постигнем ли консенсус, не ни остава нищо друго освен протести до дупка", каза още тютюнопроизводителят. Той даде пример с бунта на гръцките фермери. „Те се явяват наши работодатели, половината тютюнджии от региона се трудят в Гърция. Щом те стачкуват, какво остава за нас, ние сме с пъти по-зле", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай