Тютюнджии искат повече права с нов закон за тютюна

Тютюнджии искат повече права с нов закон за тютюна | StandartNews.com

2/3 от стопаните застрашени да не продадат реколтата си

Тютюнджии от Неврокопския край настояват за приемането на нов закон за тютюна, който да им гарантира повече права. те имат подкрепата на почти всички местни кметове и кметски наместници. Целта на управници и стопани е да се защитят производителите. Защото тази година пак се стигна до бунтове и недоволство заради действията на фирмите изкупвачи. Първо изкупната кампания се забави, второ – цените бяха по-ниски от миналогодишните, трето – не се изкупи навреме цялата продукция.

„В края на миналата година потърсихме съдействие от държавата в лицето на депутатите и на земеделското министерство. Продължавам да работя и да правя всичко възможно, за да защитя правата на тютюнджиите", твърди Арбен Мименов, кмет на община Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн. Браншовите организации искат въвеждането на минимална изкупна цена на тютюна, под която да не могат да купуват фирмите. Да се върнат държавните комисии, които при оплакване от тютюнджии, че са ощетени, да правят проверки и корекции. Да се регламентира точна дата за начало на изкупната кампания. „В момента фирмите си правят каквото поискат. Водим разговори с тях, едно се разбираме, а друго вършат. Разчитаме само на добрата им воля, държавата няма механизми, с които да ги накара да изпълнят задълженията си", категорични са тютюнопроизводителите.

Те се жалват, че хиляди тютюнджии в региона нямат сключени договори с фирми за изкупуването но продукцията. Само 1/3 от стопаните имат гаранция, че ще им бъде изкупена реколтата. Останалите са в паника. Миналата година по това време поне половината тютюнджии са били с договори. Положението става все по-тревожно и несигурно. Фирмите твърдят, че сключват договори за толкова количество, колкото им е необходимо. Хората се страхуват, че може трудът им от сутрин до вечер на полето да отиде на вятъра, ако не им изкупят продукцията. Защото при липса на договор никой не може да задължи изкупвачите да приберат тютюна им. Ще търсим решение на този проблем, тъй като хиляди стопани в Неврокопския край разчитат единствено на доходи от тютюнопроизводството. Ако не намерим решение, ще има протести и гражданско неподчинение, смятат кметове в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай