Туристи прегръщат магнетичен бор за лек и пречистване

Туристи прегръщат магнетичен бор за лек и пречистване | StandartNews.com

Благоевград. Гости от страната и чужбина катерят все по-често Пирин планина, за да стигнат до вековен бор с магнетична сила.

Край симитлийското село Сенокос е открито преди години оброчище на св. великомъченица Марина. Святото място пък е известно с дървото, което е на стотици години и притежава чудодейна сила. Местните хора са вдигнали малък параклис, който носи името на св. Марина. Той е точно под дебелата сянка на бора.

Дървеното стъбло е с над 3 метра обиколка, извисява се на над 10 метра височина. Клоните му са усукани в причудливи форми, в тях се „появяват" митични образи и лика на света Марина. Традиция е в навечерието на празника на Светицата по църковния календар при оброчището да се събират миряни за водосвет и курбан. „Водя много туристи на това чудно място. някои идват от любопитство, а други искат да получат изцеление и просветление. допреш ли се до бора, той те пречиства, лекува те от болката. Доста туроператори вече включиха този район в програмите си за отдих и туризъм", твърди кметският наместник на Сенокос и Мечкул Христо Димитров.

Огромни скални композиции пазят от зло двете селища, допълва селският управник. Каменният град е само на 2 км от Мечкул и на 15 км от главния път за Гърция. Някога тук е имало древно римско светилище. Затова мястото продължава да е свято за местните хора. Преди много десетилетия в района е имало голямо селище, оттук са минавали кръстоносните походи, римските и тракийските пътища, турската поща и пътят на виното. На кръстопътя на еликсира на боговете и на цивилизацията някога е имало плодородни лозови масиви. Днес обаче са запазени само легендите и приказният скален град. Край някогашното древно оброчище са разположени каменните „гардове", които зорко охраняват от беда местното население. Тук е прочутият исполински трон на митичната фигура Крали Марко, защитник на българите от османците, митологичен народен закрилник. Сред скалните образувания са и образите на братята първоучители Кирил и Методий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай