Трифон Зарезан „на патерици” в с. Полето

Трифон Зарезан „на патерици” в с. Полето | StandartNews.com

За четвърта поредна година жители, гости и приятели на симитлийското село Полето отбелязаха празникът на виното. Стотици се събраха на площада в селото край много бутилки с пенливо червено и кристално бяло вино, скари със сочни мръвки и отрупана маса с вкусна кулинарна изложба. В селището тази година празнуваха "на патерици", ден след Трифон Зарезан.

Отлагането бе заради Голяма Задушница в събота. Ценителите на виното и местни производители от Полето се събраха на площада за водосвет и веселба. Празник на еликсира има всяка година, откакто селото е под мераклийското управление на най-младия селски кмет в община Симитли Иван Манчев. Отец Евгени отслужи празничната литургия на площада, след това освети лозите в двора на храма, а общинският кмет Апостол Апостолов и управникът на Полето извършиха ритуалното зарязване и поляха сухите лозови пръчки с червено вино като наричаха : „Всяка капка полято вино на лозата да даде тон вино догодина".

И тази година празникът имаше и конкурсен характер. Отличени бяха "Най- хубаво червено вино" и "Най-хубаво бяло вино", както и най-вкусните гозби в категорията "Мезета за червено и бяло вино". Дегустатори оценяваха храната и виното и след много силна конкуренция успяха да излъчат победителите.

Дами кулинари се бяха постарали за подредбата на вкусната изложба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай