Три звезди за несретници в закрито школо във Враца

Клошари с тежки съдби спят на бели чаршафи

Три звезди за несретници в закрито школо във Враца | StandartNews.com

Враца. Коледен подарък за клошарите, които спят под звездите или в шахтите спретна общината във Враца. След основен ремонт и обзавеждане няколко класни стаи в закритото основно училище в квартал „Дъбника" са превърнати в център за настаняване на бездомници. Стаята за мъжете е с десет легла, а за жените – с осем. Условията са като в хотел три звезди – нови легла, бели чаршафи, топли завивки, шкафчета и санитарни възли които блестят от чистота.

На екстрите в приюта вече се радват първите петима обитатели. Единият от тях е мъж, който е намерен измръзнал миналата нощ в района на врачанските лозя. Другият е бивш автобусен шофьор. Той имал апартамент в квартала, от който го изхвърлил съдия изпълнител. Мистерията все още се разплита, защото към него предявил иск за 30 000 лева човек, на когото не само не дължи пари, но изобщо не познава. Приютени са и двама болни в инвалидни колички.

Идеята на доскорошния заместник кмет Светозар Луканов беше в училището да се открие кризисен център, в който само да преспиват бездомници през зимата, а през деня те да си скитат по улиците. Тя е преосмислена и скитниците ще могат да изкарат четирите студени месеци под покрив. С бюджет от 8000 лева общината им осигурява топла храна като менюто включва супа, яхния и десерт. За здравето на несретниците се грижи медицинска сестра, имат лични лекари, а домашната аптечка на приюта е добре заредена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай