Традицията Сурва вече е в ЮНЕСКО

Традицията Сурва вече е в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Хилядолетната традиция Сурва от пернишкия край вече е в ЮНЕСКО. След дълго чакане, най-сетне на 2 декември на свое заседание в Намибия , световната организация оцени обичая като част от живата съкровищница на човечеството. На своята 10-та сесия Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство включи фолклорния празник „Сурова" и маскарадният фестивал в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Това е четвъртият български елемент след Бистришките баби, Нестинарството и Чипровските килими, който става част от световното нематериално културно наследство.

В Перник новината беше съобщена лично от генералния директор на световната организация Ирина Бокова Тя се обадила на кмета на общината Вяра Церовска, за да съобщи за признанието и да изрази поздравления. Кандидатурата на „Сурва" за ЮНЕСКО бе обявена през 2011 година. Най-радостни от успеха са хората, които от години работят по проекта с ръководител етнолога Цветана Манова. Това е най-големият ми принос към Перник, коментира развълнувано Манова, наричана майката, а вече и бабата на Сурва, защото от две години е в пенсия, но още работи. На идеята й повярваха както тогавашният зам. кмет по културата Илинка Никифорова, така и целият екип на Регионалния исторически музей в Перник, подготвил кандидатурата на Сурва за ЮНЕСКО. 36 са селата в Пернишко и над 3 600 - носителите на традицията, които всяка година през нощта на 13 срещу 14 януари изпълняват древния езически обичай да се прогони злото и в новата година да се отвори път начисто за нов живот. Някога в игрите са участвали само мъже, но традицията е толкова силна, че сега с високите маски, наричани ликове и десетки тежки звънци на кръста танцуват в мразовитата нощ много жени и деца. Много от селата имат и обособени детски групи, а за да се пази традицията ежегодно из детските градини на Перник се прави маскарадна щафета.

Тази година Перник чества 50 години от провеждането на първия фестивал на маскарадните игри и в края на януари ще се проведе неговото 25-то издание. Миналата година посрещнахме над 100 хиляди гости, а сега се готвим за много повече, казаха от градското ръководство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай