Тонове опасни отрови плашат село край Сандански

Тонове опасни отрови плашат село край Сандански | StandartNews.com

Благоевград. Тонове опасни пестициди се съхраняват в паянтова барака в санданското село Петрово вече над 13 години, а решение на проблема няма. За това алармира кметът на селището Методи Менчев. Управникът е подавал сигнали и доклади до всички компетентни институции, но препаратите за растителна защита продължават да са в постройката, която е в частен имот.

За опасния случай потвърди и инспектор Бойко Костадинов, началник на служба „Контрол на общоопасните средства" при ОД на МВР – Благоевград. „Препаратите за растителна защита са били на бившето АПК в селото. Собственикът на къщата е починал. При по-обилни валежи или наводнения районът може да бъде отровен", обясни Костадинов. Като крайно обезпокоителен факт той посочи липсата на контрол върху препаратите за растителна защита. Служба „Контрол на общоопасните средства" не може да вземе мерки и да принуди стопаните на имота да загробят, унищожат или предадат опасните материали. В правомощията й е да води статистика къде какво има.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов увери, че веднага ще сформира комисия от експерти, които да направят оглед на място. „Ще изчакаме техните предписания и веднага ще действаме, за да защитим населението от какъвто и да е риск. Проблемът е, че в момента тези препарати не се наблюдават, никой не се грижи за съхранението им. Пряка опасност за хората няма", каза губернаторът.

Според кмета на Петрово Менчев пестицидите не са повече от 2 тона. Собственикът купил тази барака с отровите, но починал преди 4-5 години, а наследникът му е в София и с него никой няма контакт.

„Дано най-сетне решат този проблем. Процедурата е сложна да се унищожат толкова много препарати, но търпението ни се изчерпва. Защото пестицидите са в чували, някои са се скъсали, мирише наоколо. Тук живеят над 670 жители. Много от тях са притеснени, че ще се разболеят заради носещата се в селото миризма от тези отрови", твърди селският управник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай