Търсят средства за обновление на училището в Чипровци

Търсят средства за обновление на училището в Чипровци | StandartNews.com

Монтана. Общината в Чипровци търси 70 000 лв. за обновлението на училището в града, съобщи кметът Анатолий Първанов. То е единственото в общината и се нуждае от сериозен ремонт. Общината е спечелила европейски пари за ремонта чрез програмата за развитие на селските райоин. Със 460 000 лв. ще бъда санирана сградата и сменена дограмата, поправен покривът. Но строителните работи не могат да започнат, тъй като тя трябва да осигури съфинансиране в размер на 15% от стойността на проекта. Тя обаче няма тези 70 000 лв.

Училището в Чипровци е първото светско учиилще в България. То е създадено през 1624 година от епископ Илия Маринов, наследник на благородническо семейство, завършил право в Римския университет. Веднага след назначаването си за епископ той се заема с откриването на училище в родния си град Чипровци. В програмата му включва светските дисциплини граматика, математика, логика и философия. Посещаването на училището било задължително за децата на Чипровци. Значителна част от тях, завършили училището, били изпращани в колежи и университети на Рим, Перуджа, Болония, Флоренция, Лорето, Анкона, Виена, Краков да продължат образованието си.

От 1945 година училището носи името на Петър Парчевич, дипломатът –мисионер на България от 17-ти век, който е бил ученик в местното училище, а след това – в Лорето, Италия. До 2000-та година в училището се е изучавало килимарство, което е привличало деца от цяла България. След това пансионът е закрит и училището от средно става основно. Днес в него се учат 92 деца от цялата община. Духът на килимарството обаче остава. 17-18 деца се учат в кръжок по тъкачеството в кабинета на училището.

Ръководството на училището е поискало тези 70 000 лв. от министерството на образованието, за да може сградата му да бъде обновена и модернизирана. То се надява министерството да открие отново паралелката за обучение по килимарство, след като ЮНЕСО вписа прочутите чипровски килими в списъка на световното духовно наследство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай