Търново иска референдум за АМ "Хемус"

Търново иска референдум за АМ "Хемус" | StandartNews.com

Велико Търново. Великотърновци искат референдум за трасето на автомагистрала „Хемус", което при последната корекция на проекта минава на 30 км от областният град. Общинският съвет също се обедини и въпреки политическите различия, партиите са единни в искането си магистрата да минава на не повече от 10 км от града. Кметът Даниел Панов, каза че изместването на трасето на 30 километра от старата столица заплашва региона с икономически застой. Преди няколко дни той е изпратил възражение до Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Опозицията от БСП също щяла да подкрепи градоначалника. Областният лидер на социалистите и шеф на групата им в Общинския съвет Валентин Ламбев каза, че всички споделят мнението за нуждата от корекция в трасето на „Хемус".

В града вече се подготвя мащабна подписка, която ще бъде изпратена до Министерски съвет.Болярите настояват да се върне старият вариант на трасето, начертан по време на служебния кабинет на Марин Райков. В този случай „Хемус" минаваше покрай летището и жп гарата в Горна Оряховица.
Ако АМ „Хемус" мине между Полски Тръмбеш и Павликени, градът ще загуби голяма част от индивидуалните туристи, които се отбиват минавайки покрай града. Това ще намали туристопотока с около 30%, или 250 000 души на година. Инвеститорите също ще загубят интерес защото губят бърз и лесен достъп до обектите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай