Свещеници : Дометиан създава впечатление за църковен преврат

Свещеници : Дометиан създава впечатление за църковен преврат | StandartNews.com

Благоевград. "Искаме честни избори за Неврокопски митрополит на 12 януари, против сме опитите да се бламира важното събитие с клевети и лъжи, твърдят представители на клира в Пиринско."

Близо 50 свещеници и миряни от Неврокопска епархия се събраха в Благоевград, за да се обявят срещу направените от временно управляващия митрополит Дометиан кадрови назначения само 10 дни преди избора на духовен водач. Присъстващите подписаха и нарочна декларация, в която твърдят, че е смущаваща смяната на свещеници в Санданска духовна околия. Това създава впечатление за църковен преврат, категорични бяха те. Дометиан отстрани от постовете им архиерейския наместник Георги Сарадинов, председателя на църквата „Свети Георги" Йордан Аврамов и председателя на храма „Св. св. Козма и Дамян" Иван Велков. На тяхно място назначи съответно протойерей Георги Менчев, иконом Благой Стоев и иконом Никола Ризов. И тримата са от създадения преди 3 години синдикат на свещениците. Протойерей Стефан Александров, председател на катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий" в Гоце Делчев заяви, че страховете, които са имали във връзка с предстоящите митрополитски избори, са се оправдали.

„С недоумение научихме за промените. Упорито се коментира за някаква нелегитимност на проведените при приснопаметния митрополит Натанаил избори за епархийски избиратели. Научихме, че е имало опити да се оспорят тези избори пред Негово Светейшество, а изборите са проведени преди половин година. В определения от Устава на БПЦ 7-дневен срок никой не е подал жалба", обясни Александров. „Новоназначените свещеници са част от така наречения „синдикат на свещениците". Синдикати и свещеници са абсурдно съчетание в едно. Изказаните съмнения относно легитимността на избора на епархийски избиратели е много тежко и принципно обвинение срещу почтеността на приснопаметния митрополит Натанаил. За краткото време, през което пребивава на територията на Неврокопска епархия Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан неведнъж през сълзи сподели пред народа своите най-високи оценки за дейността на приснопаметния митрополит Натанаил. А в същото време зад гърба на народа и без знанието на епархийския съвет се случиха именно тези новоназначения, което е в пълно противоречие с духа и традицията на Църквата. Убедени сме, че митрополит Дометиан със своята житейска мъдрост, достойнство на епархийски митрополит и любов на духовен пастир ще изпълни възложената му отговорна задача – да организира провеждането на честни избори на 12 януари за достоен Неврокопски митрополит. Обръщаме се към вярващи и клир да посветим оставащите 9 дни до изборите на молитва към Бога за избиране на достоен Неврокопски митрополит", пише в декларацията.

Отец Стоян Бербатов, който е родственик на футболиста Димитър Бербатов, увери, че такива назначения не се вършат от временен митрополит и не са практика в българската църква. Всяко подобно решение трябва да се сведе до знанието на Епархийския съвет, но това не е направено. Свещениците недоумяват кака и защо са назначени точно тези трима попове, които не бяха допуснати в митрополията по време на пресконференцията. Отвън остана и отец Филип Бележков, който е от Алтернативния синод. „ Допускаме, че някой е ходил при Дометиан и му е повлиял, като е преследвал личните си интереси, а не интересите на клира и на миряните. Видинският митрополит явно им се е доверил и е предприел тези действия, които не са в унисон с църковната практика. Искаме от Светия синод да се проведе избор на Неврокопски митрополит на 12 януари", обявиха свещеници.

Част от декларацията: „Новоназначените свещеници са част от така наречения „синдикат на свещениците". Синдикати и свещеници са абсурдно съчетание в едно. Изказаните съмнения относно легитимността на избора на епархийски избиратели е много тежко и принципно обвинение срещу почтеността на приснопаметния митрополит Натанаил. За краткото време, през което пребивава на територията на Неврокопска епархия Негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан неведнъж през сълзи сподели пред народа своите най-високи оценки за дейността на приснопаметния митрополит Натанаил. А в същото време зад гърба на народа и без знанието на епархийския съвет се случиха именно тези новоназначения, което е в пълно противоречие с духа и традицията на Църквата. Убедени сме, че митрополит Дометиан със своята житейска мъдрост, достойнство на епархийски митрополит и любов на духовен пастир ще изпълни възложената му отговорна задача – да организира провеждането на честни избори на 12 януари за достоен Неврокопски митрополит. Обръщаме се към вярващи и клир да посветим оставащите 9 дни до изборите на молитва към Бога за избиране на достоен Неврокопски митрополит", пише в декларацията.

Преди 5 г. уредиха вота за удобни хора

Отец Никола Ризов, председател на синдиката на свещениците

На вота за епархийски избиратели се стигна до нарушаване на устава на БПЦ. Първият избор не им хареса и проведоха втори, за да изберат удобните хора. Те знаят как да гласуват на предстоящите избори за Неврокопски митрополит, затова изборът е предопределен. Пратихме веднага жалба до митрополита, но тя изчезна, скриха я някъде. Сезирахме Натанаил, че изборът е недействителен, защото 5-6 души не подписахме протокола. Уведомихме и патриарха. Един да не сложи подписа си, изборът се отменя. Преди 5 г. ни изгониха от тези постове, на които сега сме назначени. Направиха го без причина. Сега Видинският митрополит Дометиан поправи тази неправда. Църквата в Неврокопска епархия е на дъното. Не искаме това статукво да продължава. Епархията има да плаща само за тази година 800 000 лева лихви, сумата е заложена в бюджета. Трябва външен одит, за да се види къде отиват парите, как се разпределят. Никой не прави годишен финансов отчет. А ние продължаваме да сме с мизерни заплати от 310 лева.

Нагласено е епископ Серафим да спечели

Отец Филип Бележков от Алтернативния синод

Не ни допуснаха в митрополията. Говорим, че сме едно, че всички служим на Бог, но на практика не е така. Защо ни държат настрани, четирима сме от Алтернативния синод в епархията - аз, отец Кирил Бачев от Симитли, отец Георги Илиев от Благоевград и отец Спаско Зарев от село Елешница. Не сме едно. Все има нещо тайно, нещо задкулисно. БПЦ действа на принципа "Ние се събрахме и аз реших". Не се чува другото мнение. Църквата ни се командва от Москва, не е самостоятелна. Изборът за Неврокопски митрополит е предрешен в полза на Мелнишки епископ Серафим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай