Свещеник черпи с керацуда боговете на виното

Свещеник черпи с керацуда боговете на виното | StandartNews.com

Боговете на виното ще слязат в село Илинденци тази събота, за да зарежат лозовите масиви и да коронясат царя на лозята. Те няма да пропуснат да дегустират от червения еликсир, както от мезетата и вкусните баници. Божествата ще бъдат посрещнати и от местния свещеник Георги Сарадинов. Божият служител е един от най-добрите лозари и винари в региона.

"Ще наточа от най-хубавото вино, за да нагостя божествата. Няма да се изложа, ще им хареса червеният еликсир. Ще пийнат и от керацудата – най-хубавото бяло вино. Първо съм свещеник, после съм лозар и винар. Хем съм близо до бога, хем до земята", казва отец Георги. 69-годишният свещеник печели награда след награда на различните конкурси за течен еликсир.
Вече е не години, но все така се грижи за 7 декара лозе.

"Най-важното е да го гледаш с любов. Лозето иска мотика и постоянни грижи. Съдовете, в които се слага гроздето, за да ферментира, трябва да са идеално чисти. Керацудата е като млякото – иска чистота и пълна хигиена. Да няма никакви бактерии в съдовете, защото те могат да провалят ферментацията", обяснява тънкостите на приготвянето на „кралицата" на бялото вино – керацудата.

Село Илинденци ще чества за поредна година уникален за страната ни празник. Той се отличава с неповторимото съчетание на езически и християнски обичаи. На крака при селяните ще дойдат фригийският бог Сабазий, тракийският Загрей, гръцкият Дионисий, римският Бакхус и славянският светец Трифон. В тяхната свита ще е и девойката Керацуда /б.а.-дала името си на прочутия сорт бяло грозде/.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай