Студенти от 17 националности четоха стихове на Дора Габе

Студенти от 17 националности четоха стихове на Дора Габе | StandartNews.com

Добрич. С Маратон на четенето в Добрич отбелязаха Световния ден на книгата и авторското право и на 125-годишнината от рождението на Дора Габе. Надсловът на маратона бе „Докоснатата Дора Габе", като събитието, провело се във Висше училище Международен колеж в града, е организирано от висшето училище с партньорството на РИМ, НЧ "Йордан Йовков-1870", Регионална библиотека "Дора Габе", НЧ "Дора Габе-1940" в село Дъбовик и Художествена галерия - Добрич.

Студенти, преподаватели и служители на ВУМК, ученици и учители от ПГТП „Райко Цончев", както и много граждани се включиха в маратона през целия ден. Всеки, който прояви интерес да се включи, избира произведения на Дора Габе, публикувани в издания на български, френски, руски, немски, чешки, полски, румънски, турски, украински, английски и гръцки езици, предоставени от колекциите на културните институти.

Чуждестранни студенти от 17 националности на Висше училище Международен колеж направиха стена с стихотворенията на Дора Габе, преведени от тях на родните им езици. Маратонът стартира с мултимедийна презентация „В света на Дора Габе", изготвена от екипа на Регионална библиотека „Дора Габе".

Четенето бе открито със стихотворението „Обич", рецитирано от най-малката участничка Алейна. След това ученици, преподаватели и студенти от Украйна, Турция, България, Китай, Туркменистан, Перу, Непал, Литва Нигерия, Полша, Индия, Гърция и Литва четоха откъси от произведения на Дора Габе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай