Студент учи хора с увреждания на танци

Студент учи хора с увреждания на танци | StandartNews.com

Благоевград. Студент по хореография от Югозападния университет ще обучава хора с нарушена двигателна и ментална активност на танци. Курсът се организира от Младежки дом и община Благоевград. Той е част от социалната политика на кметството.

22-годишният възпитаник на ЮЗУ Марио Гергинов е убеден, че един от методите на лечение и интеграция на хората с увреждания чрез е арт терапията. „Музикално - танцовата терапия ще е за хора с физически и с леки психически проблеми. По този начин хората се чувстват значими и полезни, придобиват самочувствие. Знам го, защото съм водил такъв курс в друг край на България. Те не могат да танцуват с крака, но танцът е в очите им, в душата им. Правят го със сърце, там е магията. И публиката ги аплодира", твърди младият мъж, който е четвърти курс в университета в Благоевград. Макар и в инвалидни колички, танцьорите не се чувстват различни. А най-голямата им награда е признанието на зрителите.

„За да работиш с такива хора, е нужно голямо сърце, а Марио го притежава. Той ги предразполага, помага им нещата да изглеждат лесни и възможни. Тук съм, за да го подкрепя в новото му начинание в Благоевград, тъй като знам какво може, срещали сме на музикалния фестивал за хора с увреждания в Поморие", твърди Катя Минчева. Тя е член на Националната организация „Малки български хора" и е известна с прекрасното си пеене на родопски песни. „Тази музика ми допада най-много, тъй като съм от смолянското село Изгрев. Дарбата ми е от Господ, с нея доставям удовлетворение и на мен, и на околните. Най-важното е, че с помощта на изкуството забравяме за проблемите си", допълва певицата, която има куп награди от фестивали и събори.

Амбицията на община Благоевград и на Марио Гергинов е в скоро време и тук да се организира голям музикален фестивал за хора с увреждания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай