„Стоп” за половината асансьори в Пиринския край

„Стоп” за половината асансьори в Пиринския край | StandartNews.com

Благоевград. При проверка на асансьорите в област Благоевград инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор спряха от експлоатация общо 24 съоръжения.

В 3 от проверените 4 жилищни блока в областния център органите за контрол са установили сериозни нарушения - напукани захранващи кабели на кабината, неработещи захващащи механизми, слабо осветление в кабината. Проверени са и двата асансьора на Югозападния университет "Неофит Рилски", като единият е бил запечатан. Окръжният съд в града също е със спрян асансьор, тъй като не минал технически преглед.

Като причини за спирането от експлоатация от ДАМТН посочват проблеми с кабелите, захващащия механизъм и осветлението. В поддръжката на асансьорите в Дупница също се срещат редица нарушения. Проверяващите органи са спрели 7 подемника. По два в Областна администрация (проблем с триещата шайба), МБАЛ "Св. Иван Рилски" (единият от асансьорите е бил с повреда във флексирния кабел, който захранва кабината, а другият е имал силен шум при движение и проблем със захранващия механизъм) и в жилищни блокове. Спрян е и един асансьор на "Социални дейности". Органите за проверка са установили наличие на разхлабено въже. В Гоце Делчев от проверени 7 асансьора са спрели 4 от тях до отстраняване на пропуските - в местната болница заради неизправност в ограничителя на скоростта;, 1 в жилищен блок и 2 в хотел "Неврокоп" - заради проблеми със захранващите кабели. Заради слабо осветление са спрени и 2 от асансьорите на местен хотел в град Сандански. Толкова са и спрените асансьори в жилищни блокове.

Заради шум в двигателя е спрян и един от асансьорите в болницата в Петрич.

"Най-вероятно проверките на асансьорите при предишното ръководство на агенцията са били фиктивни на много места" - така инспекторите на ДАМТН обясниха високия процент спрени асансьори в резултат на проверката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай