Стартира строежът на депото край Благоевград

Стартира строежът на депото край Благоевград | StandartNews.com

Изграждането на регионалното депо за битови отпадъци в благоевградското село Бучино ще стартира в края на тази година. Това бе уточнено на среща между министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, градоначалника Атанас Камбитов и кметовете на останалите 4 общини, които ще ползват новата и модерна система за управление на отпадъци. Община Благоевград за пореден път бе подкрепена от МОСВ в усилията си за реализиране на този важен проект и получи гаранция за пълно съдействие.

Наскоро ВАС отхвърли претенциите на Сдружение „Еко Струма 2000" от Петрич, което оспорваше екологичната оценка. С това се даде зелена светлина за строежа на депото. До 10 септември ще бъдат подготвени всички необходими документи, а до 10 октомври се очаква да бъде одобрена процедурата по ПУДООС, както и да се издаде разрешително за строеж.

Първият етап, чиято стойност възлиза на около 11 млн. лева, включва изграждане на първа клетка на депото, инсталация за предварително сепариране на отпадъците, съоръжение за компостиране на зелени отпадъци, както и цялата им съпътстваща инфраструктура.

Вторият етап включва строежа на втората клетка и рекултивацията на съществуващото сметище. Новото съоръжение ще преработва по безопасен за околната среда начин отпадъците на пет общини - Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. По предварителен план се очаква депото да бъде готово до средата на 2016 година.

Съдебното дело забави реализирането на проекта. В момента процедурата щеше да е в напреднал етап, строителното разрешение щеше да е издадено и да се върви към избор на изпълнител. Депото ще се строи на площадката на сега съществуващото сметище на площ от 106 дка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай