Старозагорци бранят Музея на религиите

Старозагорци бранят Музея на религиите | StandartNews.com

Стара Загора. „Не одобряваме и ще застанем срещу каквито и да било промени в Закона за веропизповеданията, които могат да доведат до унищожаване на Музея на религиите в Стара Загора и да допуснат превръщането му действаща джaмия". Това се казва в отворено писмо до председателя на българския парламент и депутатите в него, прието след оживена дискусия, организирана от Фейсбук-групата «Истината за Стара Загора» в сряда.

В дебатите участваха общински съветници, представители на патриотични, социални, благотворителни, спортни и други организации. Те изразиха притеснението си от гласените поправки в Закона за вероизповеданията, които продължават да стоят в страницата на Народното събрание, въпреки че някои от вносителите оттеглиха подписите си.

"Настояваме да се уважава мъдростта и волята, съхранили града повече от 8000 години, и да не се допуска, и най-малката възможност, заради партийни и/или финансови ангажименти, музея на религиите в Стара Загора да бъде собственост на друг, освен на старозагорци", пишат в заключение разтревожените старозагорци.

Стана ясно, че преди началото на съдебната сага за собствеността на музея, която съдът възобнови, в петък сутринта ще се проведе мълчалив протест пред съдебната палата. Претенциите на мюсюлманското настоятелство, които веднъж бяха отхвърлени като несъстоятелни от магистратите, отново влязоха в съдебната зала след като от мюфтийството са представили някакъв автентичен документ като правоприемник на бившата Ески джамия.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай