Старозагорската опера с нов реверанс към младата публика

Старозагорската опера с нов реверанс към младата публика | StandartNews.com

Стара Загора. „Стара Загора днес напълно можем да наречем град на музиката в Южна България", възкликва пловдивският в. „Борба" след първата премиера на „Севилският бръснар" на старозагорска сцена на 4 декември в далечната 1927 г. Близо 90 години след това паметно събитие, старозагорската оперна трупа, която тази година ще чества своята 90-годишнина, отново възкресява за живот жизнерадостната комедия на Бомарше и Росини.

„Това ще бъде отново спектакъл за младата ни публика, нова версия на детското ни заглавие отпреди две години, върху което надграждаме", поясни режисьорът Славчо Николов. Той отново е запазил някои диалози и речитативи, както и изпълненията на ариите на български, което прави спектакалът по-близкък до публиката. В главната партия – на Фигаро, на старозагорска сцена своя дебют ще направи Валентин Турманов, възпитаник на българската оперна школа, специализирал в Миланската скала, с редица успешни изяви в Италия в последните години. Ролята на Розина е поверена на Яница Нешева. Меломаните ще видят и още редици свои любомци от старозагорската трупа и гост-солисти като Ивайло Йовчев, Марк Фаулър, Александър Марулев, Евгений Арабджиев, Петър Янкулов, Иван Кабамитов и др. На диригентаския пулт ще бъде Красимир Къшев, който също на пожар заменя диригент-постановчикът на детския спектакъл Здравко Лазаров, с неотложни ангажименти в чужбина.

„Това е поредната постановка, която правим буквално в движение, за отрицателно време, без да харчим пари за нови декори и костюми, но мисля, че ценителите на оперното изкуство ще оценят усилията на постановъчни екип", каза шефът на операта Петко Бонев. Детският вариант на „Севилският бръснар" има вече 15-20 представления и продължава да се играе и той се надява и подобреното копие за младежи и възрастни да предизвика същият интерес.

Премиерата е на 11 февруари, а вторият спектакъл е на 16 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай