Старият чинар изправи един срещу друг граждански клуб и общината

Старият чинар изправи един срещу друг граждански клуб и общината  | StandartNews.com

Съдбата на стария чинар в парк „Бедечка", който според дендролозите е поне на 7-8 века, е на път да скара гражданската инициатива и общинарите. Преди две години, обезпокоени от лошото му състояние, от граждански клуб ЛИПА поемат като своя кауза спасяването на дървото и социализиране на пространството около него. Разработен е цялостен проект за укрепването и възстановяването на чинара и превръщането му в любимо място за отдих на старозагорци. Подкрепяни от много организации, фирми, експерти и граждани инициаторите започват да реализират идеята. На няколко пъти пространството около стария чинар, обрасло с храсти и треви до пояс, е почистено основно. По предписание на дендролози дървото е укрепено със специална метална конструкция с дъбови подложки. На тях са опрени големите клони, за да се избегне загниването от металните подпори, поставени преди 40 години. Съвместно с полицията и общината е разработена работна карта за превенция на противообществените и вандалски прояви в района на този красив кът. Обособено е място и за барбекю, за да спре безразборното палене на огън (вандали бяха подпалили дори корубата на дървото). Точно това недостроено барбекю стана ябълката на раздора на неотдавнашното заседание на общинските съветници в Стара Загора. В питане до кмета един от градските старейшини поиска къта за отдих да бъде премахнат, тъй като нямал разрешение и дефакто е незаконен.

От гражданския клуб обаче твърдят, че още в края на 2012 г. информират официално общината за проекта, предоставят и заданието с искане за необходимите разрешения за неговата реализация. Както е известно обаче, устройственият план на парк Бедечка и района, в който се намира Старият чинар, дълго време бе обект на нестихващи дискусии и промени. Така проектът на гражданския клуб, който предвижда още изграждане на дървена беседка с каменна облицовка и пейки и ландшафтно оформление на пространството около дървото, не получава картбланш. Инициаторите обаче започват да го осъществяват тихомълком въпреки това. За да се стигне до неизбежния сблъсък със закона и общинарите.

„Няма решение, нито на общината, нито на общинския съвет за премахване на изградени кът за отдих, но доколкото знам от Граждански клуб ЛИПА досега в общинската администрация има депозирано само писмо за намерение", поясни председателят на местния парламент на старозагорци Емил Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай