Стара Загора в добро финансово здраве

Стара Загора в добро финансово здраве | StandartNews.com

Стара Загора. "Старозагорската община е в много добро финансово състояние, няма неразплатени задължения и проблеми по бюджета". Това заяви кметът Живко Тодоров в сряда по повод тиражираните твърдения, че общината е едва ли не пред фалит.

„Заварихме 5,6 млн.лв. кредити от предходния мандат, сега те са 2,4 млн.лв., а до края на мандата ще бъдат изплатени напълно", посочи градоначалникът. В момента общината имала само два кредита. Единият бил близо 1 млн. лв за съфинансиране на проекти по фонд „Козлодуй" и щял да бъде изплащан до август 2018 г. като годишната вноска е 200 хил. лева. Другият кредит - 2,6 млн.лв., бил за обновлението на общинския пазар по програма Джесика. Той щял да се изплаща до 2025 г., а годишната вноска била малко над 300 хил. лв. и също не натоварвала бюджета, тъй като заложените приходи от наеми щели да покриват вноските.

За изпълнението на европейските проекти през годината общината си е осигурила оборотни средства от фонд ФЛАГ. Те били около 2,6 млн. лева - за превръщането на античните паметници за туристическа атракция, за водния проект и за центровете за настаняване от семеен тип. Парите щели да бъдат възстановени веднага след приключването им. В края на годината се очаква излишък от финансови средства, общината е добър партньор, разплаща се с бизнеса и партньорите, добавя кметът.
Председателят на местния парламент Емил Христов пък е уверил, че всяко решение за поемане на задължения от общината е било подкрепяно с голямо мнозинство от общинските съветници.

Стабилното финансово състояние на общината е потвърдил и главният финансист на общината Цанка Ганева, която припомнила, че всеки един кредит задължително е бил подлаган на публично обсъждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай