Спират с багер водата на длъжници

Страх от змии спирал инкасатора да влиза в дворовете на хората

Спират с багер водата на длъжници | StandartNews.com

Враца. Багер ще спира водата на длъжници във Враца. Принудителната мярка започва да се прилага от понеделник, съобщи шефът на местното ВиК Ангел Престойски. Багерът първо ще реже тръбите в село Софрониево, където живеят 1470 души. Според водното дружество жителите му са натрупали през миналата година борч от 15 890 лева, а от началото на тази - още 2000. Кметът на селото Павко Маринов обаче обясни, че проблемът дошъл от предишния инкасатор на дружеството. Той не отчиташе реалното потребление на хората, защото се страхуваше от змии и не влизаше в дворовете, обясни кметът. Миналата година инкасаторът бил сменен с друг. Тогава станало ясно, че много от абонатите са харчили повече вода, отколкото са плащали. Те получили изравнителни фактури с огромни суми, но кметът смятал, че дълговете ще се разсрочат. От ВиК обаче обясниха, че вече са изчерпали всички мерки за събиране на борчовете.

 

До края на месец март багери ще режат тръби в още две места в общината - Мизия и Крушовица. Както прекъсването, така и възстановяването на водоподаването ще се плаща от потребителите.

 

От ВиК припомнят, че през 2013-та са направили солидни инвестиции за подмяна на съоръженията и помпените агрегати. Така се подобрило снабдяването с вода във високите части на Софрониево, твърдят от дружеството. В строителната програма за тази година е заложена реконструкция на участъци от водопроводната мрежа и включване на допълнителен източник за лятото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай