Спешна среща заради новата криза на границата

Спешна среща заради новата криза на границата | StandartNews.com

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов спешно замина за ГКПП – Кулата – Промахон в сряда сутринта. Причината е новата блокада на границата от страна протестиращите гръцки фермери, които спряха движението за тирове в 14,30 часа във вторник. Губернаторът ще разговаря в 09,30 часа със заместник-префекта на Централна Македония за област Серес Янис Моисядис и с шефа на полицията в Серес.

„В момента минавам покрай опашката от камиони, тя е дълга близо 10 километра, на меса тировете са в две колони. Поддържам постоянна връзка с министър Ивайло Московски. Ще опитам да договоря ежедневен коридор за тежкотоварните камиони, ще настоявам за гаранции от представителите на гръцките власти", заяви Бисер Михайлов.

Малко пред полунощ снощи българските превозвачи вдигнаха контраблокадата на граничен пункт Кулата. Реакцията на родните шофьори не закъсня и по-рано през деня, в 18:00 часа, те затвориха границата за всички видове моторни превозни средства. Имаше разногласия и спорове дали е правилно да се предприеме тази мярка. След двучасово заседание на Инициативния комитет на превозвачите се взе решение контраблокадата да продължи. Преди полунощ обаче тя беше вдигната.

През нощта ГКПП - Кулата - Промахон бе отворен за всички видове превозни средства, но в 05:10 часа тази сутрин гръцките фермери отново „забраниха" минаването на камиони през него. От 22:00 часа вчера затворен за товарни автомобили е и ГКПП-Илинден – Ексохи. През останалите гранични пунктове с Гърция няма ограничения в трафика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай