Слънчев часовник ще отмерва часовете в най–старото училище в Кърджали

Слънчев часовник ще отмерва часовете в най–старото училище в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. Слънчев часовник ще отмерва учебните часове в най – старото училище в Кърджали СОУ „Отец Паисий". Идеята е на възпитаници на школото, което тази година отбелязва 100 години от своето създаване. Проектът се реализира заедно с Астрономическа обсерватория „Славей Златев" в града. „Това е поредната инициатива, посветена на юбилея. Участваха както наши ученици, така и техните родители", обясни директорът Златко Атанасов.

Слънчевият часовник е направен от материал, устойчив на атмосферните влияния и е поставен на южната стена на училищната сграда. „В област Кърджали това е първият слънчев часовник в учебно заведение. Той ще отмерва само часовете и минутите, но не и секундите", сподели астрономът Агоп Узунбохосян. Като директор на обсерваторията в Кърджали той подчерта, че от няколко години работят много добре с паисиевци, през април т. г. училището е било домакин на XVI-ата Национална олимпиада по астрономия.

По случай 100-годишнината кърджалийското училище „Отец Паисий" издаде и юбилейна марка с номинална стойност от 1 лев. Върху нея е отпечатана фигурата на Хилендарския монах с „История Славянобългарска". Изображението е фрагмент от стенописа „Апостолите на България" на художника Георги Трифонов. През това лято паното бе реставрирано и на 15 септември ще бъде открито официално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай