Швейцарски модел за опасния боклук в Разград

Швейцарски модел за опасния боклук в Разград | StandartNews.com

Отделени са шест декара за новото сметище

Общински център за разделно събиране и съхранение на опасните битови отпадъци ще бъде изграден в Разград. Това съобщи кметът на града доктор Валентин Василев, след като стана ясно, че лудогорският град е сред петте български общини, включени в пилотния проект на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, с помощта на който у нас ще се въведе швейцарското ноу-хау при третирането на токсичния боклук.

В следващите четири години край града ще бъде изградена и пусната в експлоатация специална площадка, където ще се събират опасните отпадъци. Новата за България практика ще гарантира, че отровните химикали, бои, негодни лекарства, акумулатори, битови електроуреди ще се изхвърлят контролирано и разделно от другите отпадъци, така че да не създават риск за здравето на хората и да не замърсяват околната среда.
В Разград вече е определен терен от 6 декара, върху който ще се изгради сметището за опасния боклук. Гражданите ще могат да извозват сами дотам ненужните им отпадъци, както и да ги предават на мобилните екипи, които по график ще обикалят населените места, за да прибират вредните остатъци, обясни кметът Василев. Предвижда се новите площадки да бъдат готови до края на май 2019 г.

Новото комунално съоръжение ще се финансира от фондовете на екоминистерството с помощта на предприятието ПУДОС. Местната власт ще осигури средства единствено за заплати на персонала. Обучението на кадрите, които ще оперират на токсичното сметище, ще бъде платено от международната програма за сътрудничество между България и Швейцария.
Макар че инвестициите в новата комунална инфраструктура няма да са за сметка на местния бюджет, тя ще стане общинска собственост пет години след построяването й.

"Красива България" за възрастните хора

Нов център за настаняване от семеен тип ще отвори врати за възрастни и болни хора в Разград до края на тази година. Там ще намерят приют 20 старци, останали без грижа и внимание в залеза на живота си.
Хората с типичните за старостта болести като алцхаймер, деменция, както и други психични и физически увреждания, са високо зависими от чуждата помощ. За да им гарантираме добри условия за живот, развиваме приоритетно социалната инфраструктура, която може да предложи дом за тях от резидентен тип, обясни кметът на Разград доктор Валентин Василев.
За да реализира проекта си, общината ще преустрои два етажа от бившата стоматологична поликлиника в града, които от години стоят празни. Там върху 730 кв.м площ ще се устроят 20 нови спални, както и кухни, трапезарии и дневни на всеки етаж. Медицински кабинет в защитеното жилище ще дежури денонощно в пансиона за възрастни хора.
140 хил. лв. ще струват ремонтът и модернизацията на неизползваните в момента общински площи. Средствата са осигурени от програма "Красива България", насочени към подобряване на социалните услуги от резидентен тип.
Проектът има за цел да предложи на нуждаещите се от подкрепа възрастни хора среда, близка до домашната, като им осигури условия за самостоятелен и независими живот, както и да съдейства за тяхното социално включване, обясниха от местната администрация.

Учредиха награда за добри дела

24-годишна разградчанка стана първата носителка на почетния знак "За принос към развитието на социалните услуги" в община Разград, учреден миналата година от общинския съвет в града. Младата Полина Иванова получи приза заради активността й в организирането на десетки благотворителни инициативи в града в подкрепа на болни и страдащи деца и възрастни.

В последните няколко години с нейното активно участие бяха организирани благотворителни базари, концерти, набирателни кампании, предназначени за събиране на средства за лечение на нуждаещи се. Тя стана инициатор и на акция за събиране на дрехи, играчки и пособия за семействата на многодетни майки, които отглеждат децата си в бедност и недоимък.
Наградата си Полина получи от кмета на Разград доктор Валентин Василев в Световния ден на социалната работа. "Има още много работа, а тази награда за мен е израз на доверие и още по големи ангажименти, към тези, които имат нужда от помощ.", обяви младата жена на церемонията по връчването. Тя обеща, че регистрираното от нея сдружение "Да бъдем хора" ще продължи с благотворителните инициативи и граждански активности, насочени към хората в нужда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай