Сграда на век и 4 г. остава в историята

Сграда на век и 4 г. остава в историята | StandartNews.com

Поредна емблематична сграда за старите благоевградчани отива в историята. За по-младите е известна като „Училище ФАРОС". Имотът е до Второ основно училище и от няколко дни постройката се събаря заедно с ресторант „Докторската градина". На тяхно място ще се построи нова и модерна кооперация с офиси и магазини.

Култовата сграда има над век история. Вдигната е през далечната 1912 година от прадядото на днешната стопанка Елвира Георгиева и на художника Асен Ушев. Горноджумайци още помнят Пешо Логодажки, който бил земеделски предприемач и отглеждал тютюневи насаждения по онова време. След 9 септември 1944 г. постройката е национализирана и превърната в полицейски участък, по-късно е ползвана като Министерство на земеделието, а след 10 ноември 1989 г. е върната на наследниците по Закона за реституцията.

Любопитни граждани почти всеки ден наобикалят мястото, за да зърнат за последно двете сгради преди окончателното им събаряне и ги снимат за историята. Те не са паметници на културата, но имат сантиментална стойност за благоевградчани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай