Савина: Готова е 31% от ВиК мрежата на Банкя

Савина: Готова е 31% от ВиК мрежата на Банкя | StandartNews.com

София. Изпълнени са 31 % от проекта за изграждане на инженерна инфраструктура на ВиК мрежа на Банкя и на кварталите Градоман, Михайлово, Вердикал и с.Иваняне, район Банкя. Това съобщи заместник-кметът на София по направление „Инвестиции и строителство" Ирина Савина, цитирана от пресцентъра на Столична община.

Проектът включва изграждане на главни канализационни колектори и подмяна на съществуващи водопроводи, попадащи по трасетата им. Общо 45 км канализация и 22 км водопровод ще бъдат изградени в Банкя, каза Савина. И уточни, че строителните работи текат в срок и до момента са изградени 11 км канализация.

Стойността на проекта е 74 млн. лв., от които безвъзмездната помощ 57 млн. лева по ОП „Околна среда", а съфинансирането от страна на Столична община е – 16 млн. лв., а изпълнението е започнало на 10 декември 2013 г.

Изградена е канализационна мрежа по ул. "София", Цар Симеон", "Ал. Стамболийски", „Цар Освободител", "Стефан Стамболов", "Момина сълза" и др. Работи се едновременно на 15 участъка, уточни кметът на район Банкя Рангел Марков. Той изтъкна, че се използва тунелно прокопаване на участък от 180 м, по ул. "Цар Освободител", като технологията е подобна на тази при строежа на метрото в София=.

Проектът трябва да приключи до края на годината, ако няма спирания на междинни плащания от страна на Управляващия орган. При липса на финансиране може да се затрудни графикът на строителните дейности, каза още заместник-кметът Савина.

Предвижда се да започне изпълнение на корекция на р.Иванянска в границите с.Иваняне. В момента тече процедура по издаване на разрешение за строеж и се очаква до месец да стартира строителството със срок на изпълнение 7 месеца. Ще бъде изпълнена корекция с дължина 1100 м., съобщиха още от Столична община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай