Съветници не искат изборен туризъм

Съветници не искат изборен туризъм | StandartNews.com

Общински съветници от Ковачевци настояват с промени в правилата за избори да се ограничи изборния туризъм. Пред председателя на парламентарната комисия по правни въпроси в Народното събрание Данаил Кирилов те са представили доклад с най-важните проблеми и въпроси в общината, свързани с подмяна на вота.

"В община Ковачевци населението с постоянен адрес е 1278 човека, а с настоящ адрес - 1537. На последните местни избори искания за гласуване по настоящ адрес бяха подадени от 680 човека. Това за една малка община е твърде много и решава резултатите от изборите. Във всички населени места от общината няма имена на улиците и номера на къщите, което предполага регистрирането на хора да става много лесно. Необходимо е да бъдат инициирани законодателни промени по отношение на тази регистрация", са заявили представителите на Общинския съвет. По тяхна преценка малката община Ковачевци е сред най-потърпевшите в страната от изборния туризъм.

Съветниците са посетили парламента по покана на народния представител от ГЕРБ Ирена Соколова. Те са били запознати с поправките в Изборния кодекс, чиято основна цел е да бъде ограничено това порочно явление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай