Съобщават за алергени в заведенията в Добрич

Съобщават за алергени в заведенията в Добрич | StandartNews.com

Деветдесет на сто от заведенията в Добричка област предоставят информация за алергените в менюто си. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова. И поясни, че изискването е в сила от тази година. Тя добави, че от 2016 г. в менютата ще трябва да има информация и за енергийната стойност на блюдата.

Димитър Димитров - председател на регионалната браншова структура на хотелиерите и ресторантьорите в Североизточна България, заяви, че браншът е плащал между 150 и 200 лв., за да смени менютата и да впише информацията за алергени и допълни, че в някои заведения тази информация е посочена на специални табла.

Специалистите от дирекцията и представителите на бранша бяха категорични, че миналия летен сезон не е имало сериозни проблеми, за което свидетелства статистиката - от направени 1000 проверки са били съставени 13 акта, бракувани са около 22 тона храни в сезонни обекти, основно поради наводнението, а издадените 121 предписания, са били изпълнени в кратки срокове.

С навлизането на летния сезон Агенцията по храните ще разкрие приемна в най-големия курорт - Албена, съвместно с Комисията за защита на потребителите от 22 юни. За първите 10 дни вече са извършени 40 проверки от инспекторите по храните и е съставен 1 акт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай