Сандански. Най-топлият български град

Шест интересни факта

Сандански. Най-топлият български град | StandartNews.com

Смята се, че по тези земи е роден и живял Спартак, а паметникът му в Сандански днес е един от символите на града. Това е най-топлият български град. Тук продължителността на слънчевото греене надминава 2450 часа. Градът се гордее с парка си – единственият у нас с пясъчни алеи. Заема първото място на най-големия градски парк у нас заедно с варненската Морска градина.

1.установява се, че първото име на тракийското селище е било Медиус. Това наименование съществува на средищното разположение на града т.е. между трите планини Пирин, Огражден и Славянка.

2. Тит Ливий споменава Десудава / Дезудава/ в областта Медика във връзка с похода на македоснкия цар Филип през 168 г. преди Христа.

3. В биографията на Александър Велики, плутарх споменава град Алексадрополис. Сведенията се отнасят към събития от 340 г. преди  Христа.

4. Паройкополис или Партикополис. Първото име е по- старо, а второто име е предибито през 116 г. преди Христа. Това е главен град на областта Синтика, която се е простирала на юг от Медика.  В последната се намирал античния град Сандански.

5. Гарескос е известен от авторите Страбон, Плиний Стари и Клавдий Птолемей, но след това не се среща в писмените извори.

6. Главния град на епарихията Втора Македония според „Пътеводителя на херокъл“ е Запара. В Бешевлиев търси този град при Сандански.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай