Само двама потърсиха приемна на ДКЕВР

Само двама потърсиха приемна на ДКЕВР | StandartNews.com

Стара Загора. Само двама старозагорци, и то с не много ясни жалби, са потърсили изнесената приемна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Двама представители на комиисята - Димитър Димиров и Илиян Христов, приемаха на място, в една от залите на областната администрация в петък. Стара Загора е петият град, в които от ДКЕВ гостували на място, за да подобрят комуникацията с жалбоподателите. „В останалите областни градове приемахме средно по 10-15 души, явно предварителната разгласа тук е била по-слаба", опита се да обясни изключително слабия интерес Димитър Димитров. Според него основата цел на тези изнесени приемни е да се намалят жалбите на хората от монополистите от енергоразпрделителните, ВиК и топлофикациононните дружества.

Според експертите от ДКВЕР не можело да се очаква увеличение на тока за битовите потребител от 1 юли. Като аргумент те припомниха, че комплексния одит за последните 5 години на трите енергодружества е констатирал общо 2690 различни нарушения в тяхната работа. За всяко от тях по закон те можели да отнесат глоби от 20 хил. лв до 1 млн. лв. Освен това нямало ръст в инвестициите за подобряване на електромрежата и за ремонти, както твърдели монополистите в снабдяването с електроенергия. Повишаването на изкупната цена на лигнитните въглища, които са основна суровина за енергопроизводството в ТЕЦ-овете в „Марици-изток", също не можело автоматически да доведа от поскъпване на тока, тъй като топлоцентралите имали вътрешни резерви да го компенсират.

Експертите от ДКЕВР припомниха, че преди месец е била направена първата стъпка към либерализиране на пазара на ток - издаден е лиценз на енергийна борса. Както е известно, според европейската директива като страна-членка на ЕС България трябва да има свободен пазар на електроенертгия, на който всеки сам ще избира своя доставчик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай