Русе срещу Мутафчиев

Русе срещу Мутафчиев | StandartNews.com

Ситуацията в театралната гилдия продължава да се усложнява. След като част от трупата на Народния поиска оставката на Христо Мутафчиев като шеф на САБ, сега и 21 души от храма на Мелпомена в Русе се присъединиха към колегите си. Ябълката на раздора се оказаха някои държавни театри в провинцията, които работят на загуба. Според планираните промени в сценичните изкуства институтите, които не покажат добри финансови резултати, ще бъдат преобразувани в открити сцени без щатни актьори.

"Подтикнати сме да изразим своето становище вследствие на необорими факти относно системното неспазване на Устава на Съюза на артистите в България от страна на неговия Председател. Споделяме мнението, че е недопустимо в творческа синдикална организация да бъдат подменяни основополагащи и каузални принципи с теснопартийни интереси. Тази с години наред налагана практика доведе до смазващо уронване авторитета на САБ и на актьорската и прилежащите й гилдии", се казва в писмото на актьорите от русенския театър.

Те са категорични, че Съюзът на артистите в България трябва да продължи да съществува и че той трябва да отстоява правата и интересите на всички заети в сценичните изкуства и "да представлява постоянен и безпристрастен коректив както на съответните работодатели, така и на Министерството на културата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай