Русе събира ученически трупи на театрален фестивал

Русе събира ученически трупи на театрален фестивал  | StandartNews.com

Русе. Над 200 деца и младежи от цялата страна участват в 17-то издание на Националния ученически театрален фестивал „Климент Михайлов", който стартира в Русе. Официалното откриване е днес от 18.30 часа в Камерната зала на Драматичния театър.

Тази година за първи път е направена предварителна селекция, чрез която е определено кои постановки да бъдат допуснати до участие във фестивала. Извън състезателната програма ще гостува Академичният драматичен театър "Максим Горки" от Ростов на Дон.

Ученическият театрален фестивал „Климент Михайлов" се провежда от 1996г. До 2005г. в него участваха само русенски състави, а след това прераства в национален.

„Този фестивал се превърна в акцент в културния живот не само на Русе, но и на страната", заяви председателят на фестивалното жури Крум Гергицов.

Той подчерта, че много творци, които професионално се занимават с театър, са тръгнали именно от този форум.

В тазгодишното издание на фестивала участват 9 състава от страната и 6 русенски трупи. Те са разделени в две възрастови групи: до 7-ми клас и от 7-ми до 12-ти клас.

Форумът на ученическото театрално творчество се организира от Общински младежки дом - Русе, Общинския детски център за култура и изкуство, Драматичен театър "Сава Огнянов" и Куклен театър - Русе. Той се провежда с подкрепата на Община Русе по Програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата. Тазгодишното издание на фестивала е посветено на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай