Румъния предлага ВУЗ на Видин

Румъния предлага ВУЗ на Видин | StandartNews.com

Видин. Румънският посланик н. пр. Антон Пъкурецу предложи ВУЗ на Видин, съобщиха от общината. Той гостува на кмета Герго Гергов за втори път от половин година насам и предложи в града да бъде открит филиал на медицинския университет в Крайова. Дипломатът доведе и шефове на този университет – Раул Попуску, заместник-декан и Михай Караджа, административен директор. Те оставиха на кмета папка с документи, в които са събрани всички условия и изисквания за откриването на филиала.

В момента в Крайова се учат стотици младежи от България, вместо в румънския град, те могат да станат лекари и аптекари във Видин, изтъкна дипломатът.

Г-н Антон Пъкурецу посети и областния управител на Видин Кръстьо Спасов. И на него направи същото предложение – за откриване на филиал на медицинския румънски ВУЗ във Видин. Кметът и областният управител не дадоха категоричен отговор. Те искат откриване на университет във Видин, за да се задържат младите хора в града.

При неотдавнашната си среща с бизнеса на Видин премиерът Пламен Орешарски обяви, че откриването на ВУЗ е трудно поради факта, че България има най-много висши учебни заведения на глава от населението. Но може да бъде открит филиал на някой от университетите. Ще обмисляме най-удобния за нас вариант и ще решаваме, каза на посланика кметът на Видин Герго Гергов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай