Резервации за варене на ракия

Резервации за варене на ракия | StandartNews.com

Благоевград. Битка кой да се добере пръв до казаните за варене на ракия върви в Благоевград и околните села. До края на този месец казанджиите пълнят тефтерите с резервации. Който се запише, печели, който не успее, ще се чуди как да превърне плодовете си в течен еликсир. Защото от 1 ноември край казаните непрестанно ще ври и кипи.

Най-напред ще се прави сливова ракийка. После, та чак до края на януари, ще се произвежда гроздов еликсир. Затова опашка от клиенти се извива край казаните. На обекта в село Бело поле почти няма свободни часове чак до Нова година. Сигурно е, че записвания са невъзможни за месец декември. Тогава на казанджията Иван Новоселски ще му се наложи да работи и през нощта, за да обслужи мераклиите да сварят домошарка.

Най-много ракия се вари от грозде, следват сливите. Хит напоследък са кайсиевата и смокиновата ракия. "Моят казан е направен по всички европейски изисквания. При мен и колегите качеството е гарантирано", твърди 60-годишният казанджия.

Конкуренцията на нелегалните казанджии обаче е голяма, оплакват се негови колеги. Те твърдят, че заради многото тайни дестилерии броят на клиентите им е намалял драстично. Голяма част от хората си купуват и казани самоделки, за да варят ракия вкъщи. Това обаче е опасно, защото може да предизвика пожар, а и защото качеството на крайния продукт не е гарантирано, предупреждават от бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай