Ремонтът на Лъвов мост започва до месец

Йорданка Фандъкова поиска диалог с държавата за „Топлофикация"

Ремонтът на Лъвов мост започва до месец | StandartNews.com

София. Изграждането на кръстовище на две нива на столичния Лъвов мост може да започне още през август, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. До седмица се очаква строителното разрешително, а строежът ще бъде финансиран от заема от Европейската инвестиционна банка, който общината ще получи за рехабилитация на пътната мрежа в София, съобщи Фандъкова в интервю за kmeta.bg.

"Окончателното решение на борда на банката се очаква да бъде взето в началото на септември. В проекта са включени 21 обекти от основната транспортна инфраструктура. Това са ключовите булеварди в града. Програмата е разчетена за следващите три години. В нея е предвидено и съфинансиране от общината", обясни Фандъкова.

Предвижда се и поетапен ремонт на Цариградско шосе.

„Говорим за участъци, които от десетилетия не са ремонтирани и които се налага да кърпим всяка пролет – от бул."Яворов" до Околовръстния път. Но булевардът е разделен на етапи, така през следващите три години ще се работи по него, за да не се блокира движението в града", обясни кметът.

„В тази програма са включени наистина важни булеварди. Идеята е, да се спре кърпенето. На всички е ясно, че когато се направи цялостно преасфалтиране и реконструкция на булеварди, забравяме за кърпенето", смята Фандъкова.

Тя обясни още, че някои от мерките, които общината предвижда за „Топлофикация – София" няма да могат да влязат в сила за този отоплителен сезон, тъй като приемането им се бави. Тя призова енергийният министър Драгомир Стойнев и ДКЕВР за диалог между държавата като ругулатор и общината като собственик на дружеството.

„Очаквам това да се случи, защото министър Стойнев инициира създаването на работна група по въпросите за финансовото състояние на „Топлофикация", така че аз очаквам експертите да работят по предложенията, а не да си говорим през медиите по този въпрос", казва Фандъкова по повод мнението на Стойнев, че дружеството трябва да започне да си плаща дълговете. Според столичния кмет голяма част от тях са натрупани докато държавата е била собственик на топлофикационната компяния.

Йорданка Фандъкова за пореден път потвърди, че няма да забранява протестите в столицата, тъй като това би значело полицията да се наложи да ги разпръсква. Спешно се ремонтират изпочупените настилки след сблъсъците и барикадите пред парламента през нощта срещу 24 юли. По думите й щетите за общината са 30 000 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай