Ракиджиите от Хасково заплашват се надигат на бунт заради промените

Ракиджиите от Хасково заплашват се надигат на бунт заради промените | StandartNews.com

Собствениците на казани от Хасковско се вдигат на бунт срещу промените, според които ще мога да работят само 6 месеца в годината, както и срещу това малкият казан за ракия да е вече с обем до 500 литра, а до 1000 да се лицензират като данъчни складове.

Представители на бранша от Хасково, Харманли и Димитровград се събраха, за да направят подписка на несъгласие с готвените законови промени. Беше изчетена и Декларация, адресирана до НС.

В нея браншовиците декларират категоричното си несъгласие с промените. Те смятат, че промените обслужват корпоративни интереси, те имат за цел да разсипят малкия и среден бизнес. И предупреждават, че истинската българска ракия, отколешна народна традиция ще изчезне и ще бъде заменена от спирта, оцветен с есенции.

„Ние ракия не произвеждаме, хората си я варят, ние просто предлагаме и извършваме една услуга. Сега когато намалят литража, всеки ще може да си позволи да си направи казан в къщи и по незаконен път ще си прави у дома ракия.", категорични са казанджиите.

Собствениците на казани предупредиха, че ако не бъде взето отношение по недоволството им, ще отидат с готова продукция на протест на жълтите павета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай