Проверяват Спешно отделение за събиране на нерегламентирани такси

Проверяват Спешно отделение за събиране на нерегламентирани такси | StandartNews.com

Благоевград. Регионалната здравна инспекция в Благоевград проверява болницата заради вземане на такси за преглед в Спешно – приемно отделение и в неотложния кабинет.

 

„Има няколко жалби от пациенти, че са платили за прегледи в двете отделения. Длъжни сме да извършим проверка. Тя стартира в четвъртък. Ще приключи следващата седмица и ще огласим резултатите от нея. Там помощ могат да търсят само хора в спешно състояние, което застрашава живота им", заяви директорът на РЗИ д-р Лена Павлова. От ръководството на МБАЛ – Благоевград са категорични, че въпросните жалби са неоснователни. В края на миналата година бе открит кабинет за случаи, които не са спешни. Много хора ползват Спешно – приемно отделение, когато състоянието им не е тревожно. Спешните случаи се обслужват безплатно и тези пациенти се хоспитализират. За другите обаче си има въведена тарифа, като цените са определени с Наредба на здравното министерство.

 

Всеки пациент има право на избор - да викне личния си лекар и да отиде в здравното заведение, с което джипито е сключило договор. Може обаче да ползва и МБАЛ – Благоевград, където се предлагат услуги срещу заплащане.
„Някои от жалбоподателите твърдят, че са били с порезни и други сериозни рани, но въпреки това са си платили. Проверката ще покаже дали това е така", казаха от РЗИ. Инспекторите уточниха, е случаят е спешен тогава, когато има опасност за живата на пациента или когато състоянието му може да доведе до трайни увреждания на неговото здраве. Всичко извън това определение не е спешен случай.

 

Спешно - приемно отделение сложи край и на безплатните прегледи на пияни пациенти. Почерпените с алкохол, които потърсят медицинска помощ там, плащат такса. „Трябва да се знае, че това отделение не е изтрезвително. Пияните не са спешни случаи. Всеки е длъжен да носи отговорност за своето здраве", твърди директорът на благоевградската болница д-р Владимир Пандев. Ако пияният обаче е пострадал и има други травми, то той се преглежда безплатно и се настанява за лечение в здравното заведение. С новата мярка ръководството на болницата се надява да намалее потокът от пийнали хора, които често тормозят останалите болни и персонала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай