Проучват минералните извори в село Баня

Проучват минералните извори в село Баня | StandartNews.com

Разлог. Община Разлог е възложила да продължи проучването на находището на минерални води в балнео и СПА центъра на Пиринския край - село Баня. Целта е преоценка на експлоатационните ресурси и технически възможните дебити на съоръженията по актуални данни. Ще се определят зони за защита на находищата и санитарно-охранителни зони около водовземните съоръжения за находища в Баня - „Гулийна баня", и в село Елешница – м. Св. Варвара. Накрая общината ще изготви доклад за оценка.

25 разрешителни са издадени за водовземане на минерални води от находище в село Баня с дебит 13 л/с, което представлява около 30 % от наличния експлоатационен ресурс. От тях 8 разрешените за ползване на минерална вода са издадени от общината. В общинска администарция са подадени още 6 заявления за издаване на разрешителни, които са на различна фаза от процедурата. Минералните води в Баня са с температура около 55 °C и се използват предимно за балнеоология, СПА, за открити и закрити плувни басейни.

Минералната вода е и използваем топлинен ресурс. С нея отопляват читалището, пенсионерският клуб и училището в селището. С изменение и допълнение на Закона за водите на община Разлог бяха предоставени за срок от 25 години, безвъзмездно, за управление и ползване, находищата на минерална вода, изключителна държавна собственост. По силата на тези решения кметът на община Разлог Красимир Герчев управлява предоставената минерална вода от находище „Гулийна баня" и находище „Елешница – м. Св. Варвара, р.Места". Това става в съответствие с изискванията на Закона за водите и Плана за управление на речните басейни в Западнобеломорския район.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай