Проходът на Републиката трябва да е готов за 1 месец

Проходът на Републиката трябва да е готов за 1 месец | StandartNews.com

Велико Търново. Между 10 и 15 милиона лева ще бъдат отпуснати за ремонт на пътища в Североизточна България, съобщи председателят на Управителния съвет на Агенцията "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков. Това стана ясно след като той посети Прохода на Републиката, за да се запознае на място с щетите по моста и участъка край Килифарево, нанесени от река Белица.

Конкретно за Великотърновска област сумата ще надхвърли 5 милиона лева, уточни инж. Чайков. Според него ремонтът на засегнатите участъци в прохода ще струва около 1 милион лева. По думите му предстоят разговори с изпълнителите за строителните дейности, като очакванията са ремонтът да приключи за около месец.

До възстановяване на движението през Прохода на Републиката шофьорите на тежкотоварни автомобили, пътуващи от Северна към Южна България, трябва да преминават през прохода Шипка. Тежкият трафик от Южна към Северна България е насочен през Ришкия и Котленския проход.

Четири работни групи описват от днес щетите и разрушенията в засегнатите частни имоти и инфраструктура в квартал „Асенов" и ул. „Крайбрежна" във В. Търново, както и в градовете Килиферево и Дебелец, съобщи кметът на Общината инж. Даниел Панов. Целта е да не се налага на хората да идват в обособен център в града, както е по други места, за да попълват документи, а да имат възможност да разчистват домовете и дворовете си. В комисиите са включени специалисти от Гражданска защита, общински служители, оценители и социални работници, които ще помогнат на засегнатите в описа на щетите. В двуседмичен срок лицензираната оценка на последиците от бедствието ще бъде предоставена за държавна помощ на Междуведомствената комисия по подпомагане и възстановяване към Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай