Призрачен блок в Плевен остана без купувач

Призрачен блок в Плевен остана без купувач | StandartNews.com

Плевен. Блокът-призрак на улица „Тотлебен" 33 остана нежелан от купувачи въпреки обявата, която опънаха от общината на фасадата му. Обезлюдената 16-етажна сграда на входа към града откъм София бе обявена на търг с тайно наддаване при начална цена 876 400 лева без ДДС.Този вторник на обяд изтече срокът за закупуване на документите.

Исканите пари явно са твърде много, макар че собственикът би получил 116 малки апартамента, призна кметът проф. Димитър Стойков. За ремонт обаче той трябва да хвърли поне 2 милиона, за да станат обитаеми те, сочат експерти. Очевидно общината е заинтересована да свали цената, тъй като разрушаването на блока би й струвало милион и половина.

Чуват се предложения дори блокът да се предложи за 1 лев, за да се отърве кметството от него. Причината е, че той е изтърбушен от цигани, които години наред го обитаваха като наематели на „Жилфонд". Ромите бяха евакуирани миналата година, след като сградата се превърна в опасно за живеене място.

Циганите откраднаха и продадоха за скрап дори асансьорите и водопроводни тръби. Разкъртени бяха стълбища, а от тях бяха извадили арматурни железа. Въпреки това експертиза твърди,че блокът може да бъде възстановен. Той направи България печално известна по света, когато в репортаж на Си Ен Ен през 2009 г. бе показан като декор на нечувана мизерия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай