През пролетта може да стартират отчуждителни процедури в Кърджали

През пролетта може да стартират отчуждителни процедури в Кърджали    | StandartNews.com

През пролетта на тази година може да стартират отчуждителни процедури за имотите, където ще преминава обходния път на Кърджали. Това е първата крачка към изграждане на този важен проект, заяви областният управител Илия Илиев.Той допълни, че поради забавяне на техническия проект, строителството на трасето не е включено за финансиране по европейски програми.

Обходният път трябва да бъде част от трансграничен коридор №9 за Бяло море. Трасето е с дължина 14 км. То ще минава покрай Кърджали от изток в района на с. Черна скала , „Бентонит", бившия ОЦК, язовир „Студен кладенец", кв. Горна Гледка като се включва в пътя Кърджали - Момчилград.

Изграждането на обходния път ще е от изключителна важност, защото в момента целият автомобилен трафик за ГКПП "Маказа" минава през Кърджали. Първият етап може да започне откъм Момчилград , да продължи към язовир „Студен кладенец", където е предвидено мостово съоръжение, и се включи в пътната отсечка Кърджали –с. Мост – Хасково, която ще бъде рехабилитирана по Програмата „ Региони в растеж", обясни Илиев.Според него това е един от вариантите, чрез него ще се избегне влизането на тежкотоварни коли в Кърджали, на следващ етап ще се продължи с останалата част от трасето на обходния път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай