Превозвачите преградиха пътя към Турция с трибагреника

Превозвачите преградиха пътя към Турция с трибагреника  | StandartNews.com

Хасково. Българските спедитори отново завардиха границата с Турция в четвъртък заради репресиите, които им налагат турските власти.

Втората блогада е седмица след като на 9-ти май родните провозвачи се изсипаха край Капитан Андреево и Лесово, за да споделят недоволството си от дългите необосновани забавяние по проверка на документи и всевъзможните врътки, които търпят на турска територия.

По обяд върволицата от камиони при с. Капитан Андреево набъбан на около 10 км. За разлика от предишния път обаче на опашката се строиха предимно турски тирове. Пътят им беше препречен от единственото българско тежкотоварно возило с оцветена каросерия в цветовете на трибагреника. Нашенците обаче благосклонно пропускаха леките коли, автобусите и камионите с жив товар.

Според българските шофьори целта на турските стопери по пътя им към клиентите е превземането на европейските спедиторски пазари.

Турските тираджии не спазвали европейските изисквания за почивка и работа и почти не спирали за отмора, което е задължително за българските водачи, като работници в страна-членка на ЕС. Заради това стигали по-бързо до краните клиенти и били по-предпочитани напоследък.

Българските превозвачи се оплакаха отново от ограниченията, които им налага турскта страна на тяхна територия да се влиза само с 500 л. заредено гориво. За всяки литър в южната страна нашите трябвало да плащат по 1,20 евро.

Преди седмица недоволството на шофьорите беше потушено от обещанията на заместник- министъра на транспорта Албена Лазарова и началника на Държавната автомобилна инспекция Валентин Божков, че ще има среща за решаването на проблемите между министрите на България и Турция Кристиян Кръстев и Бинали Йълдъръм. Превозвачите се съгласиха да вдигнат блокадата и да чакат резултати.

"Само ни замазаха очите с обещания, а няма никакъв реален резултат", каза на блокадата в четвъртък заместник-председателят на Българската Асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Петко Ангелов.

Освен при Капитан Андреево, пътят е заварден и при Лесово.

Този път шофьорите са категорични, че няма да мръднат от границата докато не видят "черно-на бяло" резписани документи, които да гарантират нормалната им работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай