Предприемат профилактични мерки срещу птичия грип в Старозагорско

Предприемат профилактични мерки срещу птичия грип в Старозагорско | StandartNews.com

Стара Загора. Заради опасността от птичи грип в Старозагорско най-късно до два дни да бъде свикана областната епизоотична комисия. За това настоя областният управител Георги Ранов на днешната си среща с шефа на областната дирекция за безопасност на храните Дамян Миков. Спешното заседание се налагало заради необходимостта от превантивни мерки срещу птичи грип на територията на областта. Както е известно, в Бургаско вече бе регистриран случай на опасното инфекционно заболяване по птиците.

В Старозагорско пък умрял пеликан изправи на нокти санитарните инспектори през миналата седмица. Изследванията в националната референтна лаборатория на Агенцията по безопасност на храните отхвърлиха съмненията, че става дума за птичи грип. Въпреки това според специалистите опасността от пренасяне на опасното заболяване от Бургаско в Старозагорска област нараствала заради очакваната миграция на пеликани и други птици от морето към по топлите водоеми в района на ТЕЦ-овете в комплекса "Марица изток".

На заседанието на епизоотичната комисия щели да бъдат обсъдени конкретните мерки за профилактика срещу птичия грип, които трябва да предприемат кметовете на общини и кметските наместници във всяка населено място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай