Правен вакуум вкара в спор кметство и ВиК

Правен вакуум вкара в спор кметство и ВиК | StandartNews.com

Добрич. Дупките по добричките улици се множат ежедневно заради факта, че водопреносната мрежа на града е стара и амортизирана и възникват аварии, при отстраняване на които ВиК - Добрич, разкопава улици и булеварди. Състоянието на уличната мрежа и предстоящия зимен период са грижа на кметството. В тази връзка кметът на Добрич Детелина Николова издаде заповед, в която нарежда на оператори, собственици на подземна инфраструктура, да възстановят до 15 ноември асфалтовото покритие по улиците в града, където то е нарушено, заради техни дейности.

Това доведе до спор между община град Добрич и ВиК - Добрич, кой трябва да изкърпи дупките след отстраняване на ВиК - аварии. "Направеният от нас оглед до 5 октомври установи 3 500 кв. м нарушена асфалтова настилка в града, заради отстраняване на аварии, като за това изпратихме писмо и приложен списък на улиците. За близо 20 дни от нашия оглед сигурно вече разкопаните улици са нараснали с минимум 10 на сто" - каза зам.-кметът по устройство на територията арх. Пламен Ганчев. От ВиК са категорични, че пресфалтирането е ангажимент на общината и те като оператор правят услуга, че отстраняват авариите, защото водопреносната мрежа е собственост на общината. Зам.-кметът арх. Пламен Ганчев пък е категоричен, че водопреносната мрежа не е предадена на общината.

"По сега действащите закони точно оператора е този, който поддържа мрежата, макар че преди две години правихме описи и ги предадохме тогава в МРРБ. Общината е стопанин на територията и от наша страна би било безотговорност, ако не отстояваме и не защитаваме интереса на гражданите" - казва още арх. Ганчев. Правен вакуум кой е собственик на водопреносната мрежа вкара в спор община и ВиК, като според заповедта на кмета за тези, които не възстановят в срок асфалта, е предвидена и глоба, според Наредбата за вътрешния ред на територията на общината, от 3 до 5 хил. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай