Пръскат срещу марокански скакалци

Пръскат срещу марокански скакалци | StandartNews.com

Кърджали. Масово пръскане срещу нашествие на марокански скакалци започна в Кърджалийско. "В района на Ардинско третирането на площите се извършва в местността Вражалци по пътя за махала Мировец. Предстои да бъде обхванат и районът на селата Китница и Голобрад", съобщи кметицата на село Боровица Надие Топчу. Според нея засегнати са около 300 дка.

Третирането се извършва с наземна техника и препарати, предоставени от община Ардино. "Мароканските скакалци нападат зеленчукови градини, земеделски площи, ливади и пасища ", каза още кметицата. Тя допълни, че хората очакват да се постигне максимален ефект за овладяване популацията на скакалците, въпреки че този начин е доста трудоемък.

"Към днешна дата са регистрирани огнища във всички седем общини на областта с изключение на Кирково. Засегнати са землищата на около 15 малки населени места", коментира д-р Георги Грозев, шеф на Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Кърджали. По думите му в момента трудно може да се каже колко са засегнатите площи в региона, тъй като излюпването на скакалците е започнало в първата десетдневка на май, а сега продължава разселването им.

Д-р Грозев заяви, че още през март и април Областната дирекция на БАБХ Кърджали е изпратила уведомителни писма до кметовете за предприемане на адекватни мерки. Проблемът с насекомите възниква заради липса на навременна превенция за пръскане с инсектициди. Средствата за пръскане против вредителя се осигуряват от общините.

Мароканските скакалци нападат зърнени и фуражни култури, както и млади фиданки. Според специалистите, ако не се вземат мерки, те нанасят сериозни щети и на хората, занимаващи се с животновъдство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай